Ogólnie rzecz biorąc jesteś zadowolony ze sposobu działania swojego lokalu gastronomicznego, jednakże wiesz, że jednocześnie zawsze mogłoby być lepiej, dlatego cały czas poszukujesz nowych nowoczesnych technologii dedykowanych biznesom takim jak twój? W takim wypadku już dawno temu powinieneś zwrócić swoją uwagę na pagery gastronomiczne. Już niedługo pager gastronomiczny stanie się zapewne podstawowym sprzętem dla większości restauracji. Za granicą ma to miejsce już teraz, więc najwyższa pora zainspirować się działaniami bardziej doświadczonych przedsiębiorców i posłużyć się jednym z tych narzędzi, które naprawdę potrafi zrobić sporo dla każdego kulinarnego biznesu.

Pagery wpływają przede wszystkim na pracę kelnerów. Doprowadzają do tego, że mogą oni dużo szybciej, sprawniej i lepiej obsługiwać klientów, poprzez bezproblemowe odbieranie dań z kuchni tuż po ich przygotowaniu i natychmiastowe podawanie ich gościom. Pager staje się najważniejszym źródłem informacji dla każdego kelnera. Pozwala on ograniczyć bezsensowne chodzenie do kuchni i kontrolowanie stopnia przygotowania poszczególnych posiłków, ale też i uniknąć wprowadzania hałaśliwych systemów alarmowych, takich jak chociażby zwykłe dzwonki, które wciąż w wielu knajpach mają za zadanie alarmować kelnerów o tym, że jakiś posiłek został właśnie wydany przez kucharza. Pagery działają znacznie sprytniej. Oczywiście wciąż informują one kelnerów o postępach na kuchni, ale robią to tak, by nie przeszkadzać gościom w spożywaniu posiłków i miłym spędzaniu wolnego czasu. Na wykorzystaniu tych niepozornych urządzeń zyskują dosłownie wszyscy. A gdy restauracja lepiej funkcjonuje, ty jesteś w stanie więcej na niej zarobić.

Bardzo często jest tak, że te najbardziej korzystne rozwiązania dedykowane biznesom są rozwiązaniami bardzo drogimi, jednakże w tym akurat przypadku cena nie jest szczególnie wysoka, albowiem pojedynczy pager restauracyjny zazwyczaj kosztuje cię mniej niż… sto złotych! Pagery sprzedawane są w zestawach, w których skład wchodzi od kilku do kilkunastu urządzeń, a które jesteś w stanie dostać za kwotę od kilkuset do maksymalnie dwóch tysięcy złotych. Nawet na pierwszy rzut oka nie jest to jakoś szczególnie duży wydatek, zwłaszcza w kontekście rozwijania biznesu, a powinieneś wiedzieć, że zazwyczaj zwraca się on w całości już po dosłownie dwóch czy trzech tygodniach. Na zastosowaniu pagerów możesz naprawdę sporo zarobić. Możliwe że skłonią cię one również do tego, by poszukiwać innych podobnych i równie praktycznych rozwiązań.

 

Szybciej i lepiej w restauracji czyli pager restauracyjny

W dzisiejszych czasach w każdej branży liczy się przede wszystkim czas realizacji danego zamówienia. Tym samym również w gastronomii jest to bardzo ważne dla każdego klienta.

Gdzie można je najczęściej spotkać?
Wielu klientów spotkało się już niejednokrotnie z pagerem restauracyjnym. Nie każdy z nas jednak zdaje sobie z tego sprawę. Jest to urządzenie, które ma oznajmić danemu klientowi, że jego potrawa jest już gotowa i może podejść do kasy czy też baru ją odebrać. Taki sposób powiadamiania klientów jest o tyle łatwiejszy, że tak naprawdę nie jest potrzebna żadna dodatkowa kelnerka. Wystarczy jedna osoba, która kasuje i jednocześnie wydaje zamówione dania. Pager restauracyjnym jest produktem, który można spotkać na przykład w orientalnych restauracjach. Jest on popularny również dlatego, że znacznie ułatwia ekipie pracującej w danym miejscu wydawanie zamówionych dań.

Dlaczego ważny jest czas oczekiwania?
Dla wielu klientów oprócz smaku danej potrawy bardzo ważny jest również czas oczekiwania na dane danie. Stąd też Pager gastronomiczny wydaje się być świetnym rozwiązaniem. Dzięki niemu klient wie kiedy gotowe jest jego zamówienie i może po nie samodzielnie podejść. Przede wszystkim jednak kuchnia doskonale orientuje się w tym jakie zamówienie już z niej wyszło. Tym samym możliwe jest szybsze obsługiwanie gości.

Pagery kelnerów
W wielu restauracjach nieco wyższych lotów stosuje się również pagery gastronomiczne dlatego, że dany kelner jest w ten sposób powiadomiony o tym, że to właśnie dania jego stolika są już gotowe. Tym samym podstawowy zestaw startowy pagerów jest w stanie znacznie przyspieszyć wydawanie zamówionych dań. Kelner natomiast wcale nie musi ciągle sprawdzać na kuchni czy jego zamówienie jest już gotowe. Dostaje krótką informacje na pager. Stąd też jest w stanie poświecić czas oczekiwania na inne ważne czynności jak chociażby przebywanie na sali.

Denerwujące dzwonki
Dodatkowym atutem pagerów gastronomicznych jest fakt, że tak naprawdę zastępują one dzwonki czy też inne formy wywoływania kelnerów, które bardzo często przeszkadzają klientom psując atmosferę danej restauracji. Okazuje się, że pagery działają w taki sposób, że nie są w stanie w żadnym razie działać w sposób denerwujący.

Reasumując należy zauważyć, że pagery restauracyjne mają wiele pozytywnych cech i warto je posiadać w swojej restauracji. Każdy właściciel powinien się nad nimi zastanowić jeżeli chce faktycznie przyspieszyć wydawanie dań a przy tym umilić gościom czekanie na ich odbiór.

 

Pager dla każdego klienta

Choć jedzenie na mieście często związane jest z większymi wydatkami niż gotowanie w domu to nie brakuje osób, które regularnie odwiedzają swoje ulubione lokale gastronomiczne. Jakość jedzenia jest z całą pewnością głównym powodem dla którego ktoś jest chętny do tego, aby wydać całkiem duże kwoty pieniędzy na posiłek. Jednakże gdy chodzi o branżę taką jak gastronomia to bardzo duży wpływ na sukces ma także poziom obsługi klienta.
Dużym wrogiem każdego klienta restauracji jest czas oczekiwania z jakim należy się zmierzyć po złożeniu swojego zamówienia. Jeżeli ktoś korzysta z usług małej knajpki, gdzie nie brakuje tłumów, to czekanie na swoje zamówienie jest bardzo nieprzyjemnym procesem kiedy to każda minuta dłuży się niemiłosiernie. Na dodatek często panuje taki chaos, że trudno jest usłyszeć moment, kiedy to jedzenie jest gotowe i można je odebrać.
Istnieje jednak rozwiązanie na ten problem, a rozwiązaniem tym jest pager gastronomiczny. Jego działanie jest niezwykle proste. Pager restauracyjny jest wręczany klientowi zaraz po tym jak złoży on swoje zamówienie. W momencie kiedy to zamówienie zostanie zrealizowane, a jedzenie jest gotowe do odbioru, pager gastronomiczny zacznie wydawać dźwięk. Dzięki temu klient wie, że powinien udać się po swoje jedzenie.
Pager restauracyjny jest bardzo prosty w obsłudze zarówno dla pracowników restauracji, jak i dla samych klientów. Jego niewielkie rozmiary sprawiają, że niekiedy można go zgubić. Nie ma to jednak dużego znaczenia. Zazwyczaj bowiem restauracje i innego rodzaju lokale gastronomiczne kupują cały zestaw pagerów, których liczba powinna odpowiadać najdłuższym kolejkom jakich można się spodziewać w danym lokalu. Zawsze powinno się kupić o parę sztuk więcej, dzięki czemu ma się pewność, że gadżetów tych nie zabraknie dla nikogo, kto składa tam swoje zamówienie. Pager restauracyjny jest bardzo tanim rozwiązaniem, a cena za zestaw to zazwyczaj około 250-300 złotych. Pagery takie można zakupić zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Jak wiadomo jednak, sklepy internetowe oferują szerszy wybór i zwykle gwarantują niższe ceny. Zatem jeżeli jakikolwiek właściciel restauracji lub knajpki szuka pomysłu na to, jak lepiej zorganizować swoją pracę to na pewno powinien wprowadzić pager gastronomiczny do codziennej działalności swojego lokalu. Ten mały i niepozorny gadżet często okazuje się doskonałym rozwiązaniem na wiele problemów z jakimi borykają się zarówno pracownicy w branży gastronomicznej, jak i sami klienci.