W dzisiejszych czasach chodzenie do restauracji przestało być wyłącznie rozrywką dla bogatych albo wielkim wydarzeniem raz na jakiś czas. Obecnie do restauracji chadza się niemal codziennie, na szybkie spotkanie ze znajomymi, plotki z przyjaciółką, wieczorny drink w centrum czy rodzinne spotkanie na obiedzie. Lokale oferują przeróżne kuchnie i potrawy z całego świata. Z łatwością można też znaleźć lokale o różnych półkach cenowych; od szybkich, samoobsługowych barów mlecznych, aż po wykwintne restauracje z gwiazdkami Michelin.
O ile w restauracjach że średniej, wyższej czy najwyższej półki spotkać możemy świetnie wyszkoloną obsługę klienta – kelnerów i kelnerki, o tyle w wielu miejscach i restauracjach wciąż spotykana jest samoobsługa – samodzielne zamawianie oraz odbiór jedzenia z “okienka”. Fantastyczne rozwiązanie, z którego coraz więcej takich miejsc korzysta to pager restauracyjny. Jest to urządzenie, które otrzymuje się po złożeniu zamówienia. Pager gastronomiczny ma zakodowany numer naszego zamówienia, dzięki czemu gdy nasze danie jest gotowe – zaczyna to bardzo wyraźnie sygnalizować dźwiękowo, świetnie i za pomocą wibracji. Pager restauracyjny jest niewielkim i niepozornym urządzeniem, które znacząco zwiększa komfort stołowania się w lokalach z samoobsługą. Dzięki niemu po złożeniu zamówienia nie musimy skupiać się na tym, czy obsługa wzywa nas zza lady i stresować, czy aby na pewno nie przegapiliśmy naszej potrawy. Pager gastronomiczny daje nam możliwość spokojnego oczekiwania na posiłek bez niepotrzebnego stresu. Dzięki niemu możemy rozsiąść się i w spokoju prowadzić rozmowy ze znajomymi czy rodziną, albo spokojnie zająć się pracą. Nie musimy nerwowo zerkać na obsługę w celu kontroli zamówienia. Pager restauracyjny w odpowiednim momencie włączy sygnalizację.
Urządzenie, które niegdyś było rzadkością, teraz staje się standardem w wielu restauracjach. Co niezwykle istotne, pager gastronomiczny doceniają nie tylko goście lokali z jedzeniem, ale również – albo przede wszystkim – pracownicy tych miejsc. Dzięki automatyzacji zamówień poprzez wprowadzenie pagera restauracyjnego, obsługa lokali może w pełni skupić się na realizacji innych zadań, chociażby przyjmowaniu kolejnych zamówień. To umożliwia sprawniejszą i bardziej wydajną pracę. Pager gastronomiczny zdejmuje z obsługi obowiązek szukania osoby, która zamówiła daną potrawę i często spotykanego nawoływania klienta w lokalach. Pager restauracyjny to prawdziwy przyjaciel nie tylko restauracji, ale i ich klientów.
Czym są pagery gastronomiczne?
Istnieje wiele różnych sposobów, które można wykorzystać do poprawy funkcjonowania każdego jednego lokalu gastronomicznego. Ciekawym i coraz częściej stosowanym teraz rozwiązaniem jest chociażby wprowadzanie pagerów gastronomicznych, które mają zapewniać łatwiejszy kontakt między klientem a kelnerem, jednocześnie przyspieszając i usprawniając ogólną obsługę gości. Prawidłowo wykorzystany pager gastronomiczny ostatecznie jest w stanie przełożyć się na dużo wyższe zyski. Wszystkie restauracje, kawiarnie i inne knajpy, które zaczęły już go używać, nawet nie biorą pod uwagę tego, że mogłyby z niego zrezygnować i powrócić do najbardziej tradycyjnej formy obsługi klienta, która jest niestety mało wydajna i niezbyt praktyczna.
Główną korzyścią wynikającą z aktywnego wykorzystywania pagerów gastronomicznych jest właśnie możliwość przyspieszenia ogólnej obsługi klienta. Pager nie zastąpi co prawda kelnerów, ale jest w stanie doprowadzić do tego, że mniejsza ilość osób będzie potrzebna do obsługi takiej samej liczby gości co wcześniej. Kelnerzy posługujący się pagerami praktycznie nie muszą przebywać w kuchni, bo to właśnie pagery informują ich o tym, w jakim momencie dania są już gotowe i kiedy trzeba wybrać się po nie do kuchni, by następnie zaserwować je klientom. Pozwala to jednocześnie na rezygnację z używania innych, bardziej tradycyjnych sygnałów alarmujących, takich jak tradycyjne dzwonki nawołujące na kelnerów, które nierzadko potrafiły przeszkadzać gościom w posiłku.
Porządny pager restauracyjny działa natomiast w taki sposób, by nie przeszkadzać osobom korzystającym z usług restauracji. Informacja o przygotowanym posiłku trafia zatem wyłącznie do kelnera, który na odpowiedni sygnał bezzwłocznie udaje się do kuchni po ciepłe danie, by jak najszybciej zaserwować je klientom i dzięki temu zapewnić im idealną obsługę. Zadowolenie z jedzenia w takiej sytuacji znacząco się poprawia. Dzieje się tak chociażby z tego powodu, że otrzymywane dania zawsze są świeże i mają odpowiednią temperaturę, co jest szczególnie ważne w przypadku tego typu potraw, które po prostu muszą być spożywane na ciepło, bo w przeciwnym wypadku tracą większość swoich walorów.
Skoro w tym momencie większość nowocześniejszych lokali gastronomicznych na co dzień posługuje się pagerami restauracyjnymi, oznacza to, że warto iść pójść śladem i samemu spróbować sięgnąć po te urządzenia. Wdrożenie ich w strukturę biznesu nie jest szczególnie trudne czy kosztowne, a potrafi zapewnić każdej firmie wiele dobrego.
Czym wyróżniają się najlepsze pagery gastronomiczne?
Profesjonalny pager gastronomiczny doskonale sprawdzi się w każdej branży, gdzie ogromną rolę odgrywa bezbłędna komunikacja nie tylko na linii obsługa-klient, ale również pomiędzy członkami zespołu. Jeszcze kilka lat temu bezprzewodowe systemy przywoławcze wykorzystywane były wyłącznie w branży medycznej. W dzisiejszych czasach coraz więcej firm oferuje niezawodne pagery restauracyjne, dzięki którym można poprawić jakość usług i zdobyć olbrzymią przewagę nad konkurentami.
Usprawniona komunikacja
Każdy pager restauracyjny posiada unikalny numer, dzięki któremu znacząco ogranicza się ryzyko posiłku. W dużej mierze to właśnie dzięki profesjonalnym pagerom można ograniczyć powstawanie kolejek. Coraz więcej restauracji i barów szybkiej obsługi inwestuje z pagery, aby zwiększyć wydajność pracowników i jednocześnie zmniejszyć koszty. Zarządzanie personelem w dużym lokalu gastronomicznym nie jest prostym zadaniem, dlatego też tym bardziej warto postawić na sprawdzone i niezawodne rozwiązania.
Czym wyróżnia się profesjonalny pager restauracyjny?
Nowoczesny pager gastronomiczny wbrew pozorom jest bardzo intuicyjny i prosty w obsłudze, dzięki czemu z jego dobrodziejstwa może skorzystać praktycznie każdy. Pagery nie wymagają skomplikowanej instalacji, a co najważniejsze można je idealnie dostosować do swoich indywidualnych potrzeb i preferencji. Godne polecenia są przede wszystkim nowoczesne pagery, które posiadają wbudowany system wibracji. Pagery zasilane są bateryjnie, dlatego też warto zwrócić uwagę również na pojemność akumulatorów. Najlepsze urządzenia dostępne na rynku mogą pracować nawet kilka dni bez potrzeby ładowania. Wysokiej jakości pager gastronomiczny od renomowanego producenta można kupić już od 350 zł.
Nowoczesne pagery dla wymagających użytkowników
W ostatnim czasie coraz większą popularność zdobywają pagery oparte na nowoczesnej technologii UHF. Jest to obecnie najciekawsza alternatywa dla popularnej technologii WiFi. Pagery alfanumeryczne z czytelnym wyświetlaczem zaspokoją oczekiwania nawet najbardziej wybrednych i najbardziej wymagających użytkowników. W dużych lokalach gastronomicznych warto sprawdzić systemy przywoławcze LRS, które w swojej klasie i w swojej cenie nie mają sobie równych. Pamiętać należy także o tym, że tylko oryginalne pagery gastronomiczne pracować będą sprawnie w pomieszczeniach, gdzie występują zakłócenia elektrostatyczne i elektromagnetyczne. Markowe pagery restauracyjne posiadają nawet 5 letnią gwarancję producenta i to właśnie ona jest najlepszym potwierdzeniem wysokiej jakości wykonania i niezawodności.