Bezprzewodowy system kolejkowy

Bezprzewodowy system kolejkowy

W dzisiejszych czasach zamawianie jedzenie w restauracji lub w barze jest bardzo popularne. Dużo osób wstępuje do swoich ulubionych punktów gastronomicznych po drodze do domu z pracy lub z uczelni. Zawsze też warto jest zatrzymać się na dobry posiłek podczas wycieczek po mieście, tym samym zbierając energię na dalsze wędrowanie. Z perspektywy klienta najbardziej nieprzyjemnym aspektem jedzenia na mieście jest czas oczekiwania z jakim należy się zmierzyć podczas zamawiania niektórych potraw. O ile zwykły kebab może zostać przygotowany w 10-20 minut, danie bardzo złożone jest już związane z oczekiwaniem przez pół godziny, a niekiedy nawet i ponad godzinę. Jeżeli ktoś zamawia z domu, to nie jest to takie uciążliwe, jednakże przy wizycie w punkcie gastronomicznym bardzo łatwo jest o utratę cierpliwości. Sposobów na to, aby zmniejszyć frustrację jest wiele, jak na przykład, zapewnienie szerokiej oferty szybkich przekąsek, które pomogą poradzić sobie z najgorszym głodem. Inną metodą na to, aby oczekiwanie na swoje danie nie wydawało się tak nieprzyjemnym procesem jest zapewnienie klientom możliwości swobodnego poruszania się podczas kompletowania zamówienia. Muszą oni jednak być pewni, że przy wyjściu na zewnątrz nie ominie ich moment w którym zamówienie będzie gotowe do odbioru. Jednym z najlepszych rozwiązań na tego typu problem jest przywoływacz klienta, który jest obecnie stosowany w wielu lokalach gastronomicznych.

Czym jest przywoływacz klienta? Otóż jest to nic innego jak pager restauracyjny, niekiedy też nazywany pagerem gastronomicznym. To jak działa pager zapewne pamięta większość osób, może poza tymi najmłodszymi, które ominęła era krótkich wiadomości jakie oferuje używanie takiego gadżetu. Jednakże pager gastronomiczny nie wymaga jakiejkolwiek obsługi. Jego jedynym zadaniem jest tylko zasygnalizowanie momentu gdy zamówienie jest gotowe do odbioru. Jeżeli dany lokal decyduje się na użycie takiego przywoływacza to wręcza go każdemu klientowi w momencie składania zamówienia przy ladzie. Pager restauracyjny działa w pewnej odległości od punktu z którego wysyłane są sygnały, zatem oferuje klientom możliwość poruszania się na terenie danej restauracji lub baru. Niekiedy obejmuje także teren dookoła danego lokalu gastronomicznego, włączając w to parking. Dzięki temu podczas oczekiwania istnieje możliwość opuszczenia lokalu po to, aby zapalić papierosa lub wziąć coś ze swojego samochodu. Jeżeli w tym czasie okaże się, że zamówienie zostało przygotowane i czeka na odbiór to pager gastronomiczny na pewno poinformuje o tym klienta.
Jak łatwo jest się domyślić, korzystanie z takiego przywoływacza klientów jest świetnym rozwiązaniem także dla pracowników danego lokalu. Nie dość, że nie muszą oni odpowiadać na pytania o to, kiedy będzie gotowe zamówienie, to do tego ich praca staje się lepiej zorganizowana. W lokalach gastronomicznych, które cieszą się dużą popularnością, problem kolejek jest bardzo istotny. Ważne jest to, aby obsługiwać klientów w takiej kolejności w jakiej złożyli oni swoje zamówienia. Dzięki temu nikt nie będzie czuł się zaniedbany, co szybko może doprowadzić do pogorszenia ogólnej reputacji restauracji lub danego baru. W miejscach takich bardzo ważne jest bowiem to, aby każdy klient miał zapewniony odpowiedni standard obsługi – tylko wtedy ma się pewność, że można oczekiwać kolejnych zamówień, a także pozytywnych opinii po wizycie.
Dlatego też pager restauracyjny, podobnie jak wszystkie inne gadżety, które pozwalają zorganizować pracę w punkcie gastronomicznym, są świetną inwestycją dla każdego interesu prowadzonego w tej branży. Co więcej, zakup zestawu pagerów gastronomicznych nie wiąże się z dużymi wydatkami. Przywoływacz klienta działa w oparciu o bardzo prostą technologię, zatem jest to gadżet, który jest łatwy w produkcji.
Zazwyczaj zakup ten to koszt około 200 złotych, choć dobrze jest wybrać nieco droższe zestawy, które gwarantuje ich dłuższe życie. Przy cenie dużą rolę gra to ile pagerów ktoś pragnie kupić. W małych punktach gastronomicznych zazwyczaj wystarczy mieć około 10 pagerów, ponieważ rzadko kiedy można oczekiwać tam większych kolejek, a na dodatek tak niewielkie kuchnie nie byłyby w stanie obsłużyć tylu klientów. Jednakże gdy ktoś prowadzi lokal położony w dobrej lokalizacji i cieszy się rosnącą popularnością to na pewno powinien pomyśleć o tym, aby kupić znacznie więcej pagerów. Dodatek paru takich gadżetów to także dobry pomysł na wypadek gdy parę z nich zacznie się psuć, czego ostatecznie należy się spodziewać. Jednakże dobrej jakości pager gastronomiczny będzie użyteczny przez wiele miesięcy codziennej działalności lokalu. Pomoże w organizowaniu pracy w kuchni i układaniu kolejności serwowania zamówień. Dodatkowo oferuje klientom swobodę poruszania się podczas oczekiwania na odbiór zamówionego jedzenia. Jak zatem widać, przywoływacz klienta jest gadżetem, który powinien się znaleźć w każdej restauracji, barze lub innym punkcie. To rozwiązanie na wiele problemów, jakich należy oczekiwać podczas pracy w gastronomii.

Czym są pagery gastronomiczne? Dowiedz się więcej

Efektywna organizacja pracy jest szczególnie ważna w gastronomii. Prowadzenie punktu gastronomicznego związane jest z koniecznością przyjmowania i wydawania wielu zamówień. Jak w tym wszystkim można się odnaleźć? Wystarczy skorzystać z zalet postępu technologicznego. Przydatnym narzędziem mogą okazać się pagery gastronomiczne.

Czym są pagery gastronomiczne?

Pager to niewielkie urządzenie, które próbowało zadomowić się w naszych domach już kilka dekad temu. Zostało wtedy wyparte przez telefony komórkowe. Do dziś jest jednak obecne w wielu dziedzinach nowoczesnej gospodarki. Co to jest pager? Jest to małe pudełko, które służy do przywoływania jego użytkownika. Pagery mogą wyświetlać krótkie wiadomości tekstowe, które przesyłane są przez użytkowników sieci. Odbywa się to na zasadzie podobnej do wysyłania wiadomości SMS. W niektórych przypadkach wystarczy jednak sam sygnał przywołania. Takie rozwiązanie wykorzystywane jest między innymi w gastronomii.

Jak wyglądają pagery gastronomiczne?

Restauracyjny przywoływacz klienta może mieć kształt dostosowany do wymagań właściciela restauracji. Zaletą takiego systemu przywoływania jest prostota oraz duża elastyczność. Pager wykorzystywany w restauracjach to niewielki odbiornik, który pobierany jest ze stanowiska zamówienia. W gastronomii nie ma potrzeby przesyłania rozbudowanych informacji tekstowych. Wystarczy sam sygnał świetlny. W niektórych przypadkach może towarzyszyć mu również sygnał dźwiękowy oraz dodatkowa wibracja. Takie rozwiązanie sprawdzi się w zatłoczonych i głośnych miejscach.

Z czego składa się zestaw pagerów gastronomicznych?

System zdalnego przywoływania klienta nie jest skomplikowany. Jego sercem jest stacja bazowa, która zamontowana jest w punkcie przyjmowania zamówień. Stacja wyposażona jest w antenę nadawczą. Dzięki temu klient może oddalić się nawet na kilkaset metrów od miejsca złożenia zamówienia. Bez problemu zostanie powiadomiony o możliwości odbioru posiłku. Każdy zestaw zawiera również pagery, które rozdawane są klientom. Ile pagerów jest w zestawie? Tę liczbę można dostosować do własnych potrzeb. Zależy ona od wielkości restauracji i średniej liczby klientów. Istnieje możliwość podłączenia nawet tysiąca pagerów do jednej stacji bazowej. Stacja bazowa podłączona jest do gniazdka zasilania. W pagerach zamontowane są baterie.

Dlaczego warto zainwestować w pagery restauracyjne?

Koszt przeciętnego zestawu służącego do przywoływania klientów wynosi około tysiąca złotych. W tej cenie właściciel restauracji otrzymuje profesjonalną stację bazową wraz z kilkunastoma przywoływaczami. Cena niewielkiego zestawu pagerów nie jest duża. System jest dostępny nawet dla małych restauracji. Dlaczego warto z takiego rozwiązania skorzystać? Zapewnia ono większy porządek. Osoba przyjmująca zamówienia nie musi już skupiać się na zapamiętywaniu twarzy klientów. Może całą swoją uwagę poświęcić zapewnieniu efektywnej realizacji zamówień. Klient nie musi już się martwić, że jego zamówienie odbierze inna osoba. Może pozwolić sobie nawet na krótkie odejście od stolika i wyjście na zewnątrz restauracji. Pager gastronomiczny nie jest kolejnym gadżetem, który nic ciekawego nie wnosi. Przyczynia się do znacznego polepszenia jakości obsługi w restauracji.

Gdzie sprawdzą się pagery gastronomiczne?

Odpowiedź na pytanie jest bardzo prosta. Pagery sprawdzą się w każdym puncie gastronomicznym. W niewielkich restauracjach będą ciekawym gadżetem, który zapadnie w pamięć klientom. System pagerów może ułatwiać prowadzenie statystyk dotyczących liczby przyjmowanych zamówień. Zalety pagerów gastronomicznych w pełni docenią pracownicy dużych restauracji. Niektóre duże punkty gastronomiczne mieszczą się w kilku pomieszczeniach. Sale mogą znajdować się na piętrze. Przyjmowanie i odbieranie zamówień bez posiłkowania się nowinkami technologicznym może być utrudnione. Pager restauracyjny sprawią, że cały proces od momentu przyjęcia zamówienia do wydania potrawy przebiegnie szybko i sprawnie.

Czy warto zaufać nowoczesnym technologiom?

Przeciwnicy nowoczesnych technologii mogą twierdzić, że pagery ograniczają kontakt klienta z pracownikami restauracji. Klient może czuć się wyobcowany w takiej restauracji. Argumentem przeciw pagerom jest również konieczność samodzielnego odbioru zamówienia przez klienta. Wielu restauratorów może uważać, że klient źle oceni obsługę w takiej restauracji. Nie jest to jednak prawda. Duże restauracje codziennie obsługują wiele klientów. Jednocześnie realizowane może być nawet kilkanaście różnych zamówień. W takich warunkach o pomyłkę nie jest trudno. Klient ma również tego świadomość. Zastosowanie pagerów sprawi, że zostanie on pozytywnie zaskoczony szybkim i sprawnym zrealizowanie zamówienia. Warto więc przemyśleć inwestycję w przywoływacze klienta.

Podsumowanie

System pagerów to rozwiązanie, które sprawdzi się w każdej restauracji. Jest łatwe do wdrożenia. Korzystać z niego mogą nawet niewielkie punkty gastronomiczne. Inwestycja w pagery zaprocentuje zwiększonym zadowoleniem z obsługi w restauracji.