Właściciele restauracji codziennie zmagają się z wieloma problemami związanymi z funkcjonowaniem ich lokali. Dotyczy to również właścicieli sezonowych barów, fast foodów, kawiarni, pizzerii, budek z lodami, goframi, zapiekankami i wielu innych, Zadają sobie pytania jak usprawnić działanie kuchni, jak zmotywować pracowników, jak przyciągnąć klientów, jak ulepszyć potrawy, ale także jak usprawnić obsługę klienta. Restauratorzy korzystają więc z wielu wyspecjalizowanych firm doradczych, konsultingowych, uczestniczą w konferencjach i spotkaniach, angażują się na forach.
W dobie Internetu i powszechnej dostępności informacji, również ten biznes może korzystać z najnowszych osiągnięć techniki. Wielu producentów sprzętu AGD dostarcza najnowsze urządzenia kuchenne, inteligentne piekarniki, nowoczesne mikrofale, lodówki ze zmiennymi światłami imitującymi porę dni dzięki czemu warzywa i owoce zachowują dłużej świeżość. Firmy konsultingowe świadczą usługi restauratorom szkoląc ich z nowoczesnych technik zarządzania czasem swoim i personelu. Wielu właścicieli lokalów zmaga się z jeszcze jednym, ważnym zagadnieniem. Jak zorganizować kontakt kuchnia – kelner, kelner – klient albo kuchnia – klient. Bardzo często spotykamy się z sytuacją, kiedy w restauracji czekamy bardzo długo na zamówione dania, widzimy zamieszanie na sali, bardzo często zakłopotanie kelnerów spowodowane opóźnieniami, niezadowoleniem klientów a także wyraźnym brakiem komunikacji z kuchnią. Kelner zajęty jest obsługą gości, omawianiem karty dań lub karty win i nie ma czasu ani możliwości udać się do kuchni aby sprawdzić które zamówienie jest już gotowe. Spotykamy się również z sytuacją, kiedy w małych lokalach serwujących fast foody stoją długie kolejki a osoba obsługująca klientów krzyczy na całe gardło które zamówienie jest już gotowe. Wprowadza to zamęt, chaos i zakłopotanie. Niektóre restauracje wprowadziły system oparty na umieszczaniu numeru zamówienia na paragonie, a następnie te numery wyświetlają się na tablicy. Lecz i ten system bywa zawodny. Wielu z nas odruchowo wyrzuca paragon, wrzuca go do torby z zakupami albo towarzyszące nam dziecko wyrywa go z ręki i przypadkowo niszczy. I znów mamy chaos, bo nie wiemy jaki jest nasz numer zamówienia. Podobne problemy mają właściciele budek z goframi, które jednak przez chwilę się pieką. Zazwyczaj taki klient w tym czasie się oddali, żeby osoba przyjmująca zamówienie mogła obsłużyć następnego klienta. I jak tu przywołać takiego klienta? Wielu restauratorom i właścicielom lokali gastronomicznych przychodzą z pomocą producenci i ich nowe pomysły.
W restauracjach świetnie zaczął się sprawdzać pager restauracyjny. To nowoczesne urządzenie które usprawnia komunikację na linii kuchnia – kelner. Kelner wyposażony jest w małe urządzenie które dyskretnie informuje go kiedy danie jest gotowe i którego zamówienia dotyczy. Dzięki temu kelner może błyskawicznie zorganizować sobie czas potrzebny na obsługę nowych klientów i dostarczenie zamówień do stolików. Może wówczas przyjąć nowych klientów, zaprowadzić do stolika i zaproponować menu, a następnie odebrać gotowe dania z kuchni. Gdyby nie miał wiedzy o gotowych zamówieniach, mógłby podejść do innego stolika a gotowe dania by stygły. Innym urządzeniem jest pager służący przywoływaniu kelnera przez klienta. Kelner zawsze wie, do którego stolika ma podejść. Dla klientów taki przywołanie jest mniej kłopotliwe, niż machanie ręką albo czekanie aż ktoś z obsługi będzie w pobliżu. Pager gastronomiczny przydaje się również w mniejszych lokalach typu fast food, kawiarnia, pizzeria, bar lub lodziarnia. Klient otrzymuje na wejściu małe urządzenie, które informuje go na jakim etapie jest realizacja jego zamówienia. Po prostu składa zamówienie i otrzymuje malutkie urządzenie. Jak zamówienie jest gotowe na urządzeniu zapala się lampka. Klient podchodzi do punktu obsługi, odbiera zamówienia i oddaje urządzenie. Taki przywoływacz klienta sprawia że obsługa zyskuje nową jakość. Lokal wydaje się bardziej elegancki, lepiej zorganizowany. Nie ma chaosu i niezadowolonych klientów którzy nie wiedzieli/niedosłyszeli że ich zamówienie jest gotowe. Nie ma też klientów z paragonami w rękach spoglądających na tablicę. Są za to zrelaksowani klienci pogrążeni w rozmowie z towarzyszami. Z pewnością część restauratorów lub właścicieli innych lokali gastronomicznych może być na początku sceptycznie nastawiona do zakupu takich rozwiązań. Pewnie będą uważać że jest to zbędny wydatek, że stare zasady są lepsze. Jednak przy bliższym przyjrzeniu się tematowi, trudno znaleźć argumenty przeciwne tym nowym metodom zarządzania lokalem. Lokale, które będą się wzbraniały przed nowoczesnością, nowymi technologiami, innowacyjnością w kwestii obsługi klienta zawsze będą w tyle. Konkurencja na rynku jest ogromna. Praca właściciela restauracji nie jest łatwa, co często możemy oglądać w programach telewizyjnych. Restauracja, bar szybkiej obsługi, pizzeria, pub, lodziarnia, pierogarnia, bar mleczny i każdy inny lokal serwujący posiłki lub desery zyska na elegancji, dobrej renomie i popularności.
Jak ułatwić pracę kelnera?
Praca kelnera jest specyficzną i dość ciężką do wykonania pracą. Na pewno nie każda osoba mogłaby pracować w tym zawodzie. Największą trudnością w tej pracy jest to, aby nie zawieść klienta. Często kelnerzy nie zauważają, że dana osoba coś chce od pracownika. Przydałby się w takiej sytuacji przywoływacz klienta dzięki, któremu będzie on mógł wezwać kelnera, aby złożyć zamówienie. Taki „przywoływacz klienta” ułatwiłby również pracę kelnerowi. W każdej sytuacji, gdy gość restauracji będzie chciał skorzystać z usług lokalu lub złożyć jakieś zażalenie odnośnie posiłku, jego pomoc, czyli kelner, jest w zasięgu ręki! Gość restauracji używa pager gastronomiczny i po kilku minutach kelner pojawia się przy jego stoliku i oferuje swoje usługi. Po skończonym posiłku klient wzywa kelnera do siebie również za pomocą pagera restauracyjnego. Taki pager gastronomiczny może mieć ogromne zastosowanie zarówno na zapleczu lokalu. Wzywanie pracowników kuchni przez kelnera bądź też na odwrót może wspomóc efektywność lokalu oraz wpłynąć na atmosferę. Po co krzyczeć przez cały budynek skoro można użyć jednego kliknięcia. Oczywiście nie w każdym lokalu pracuje kelner. W takich restauracjach pager restauracyjny powinien być wręczany po złożeniu zamówienia przez klienta. Gość lokalu zajmuje swoje wybrane miejsce i oczekuje na sygnał z pagera. W momencie sygnału jego zamówienie powinno być gotowe do odebrania przy kasie lub miejscu do tego wyznaczonym. Przy odbiorze posiłku klient zwraca pager gastronomiczny, a ten trafia do kolejnego gościa restauracji.
W każdym lokalu w momencie zajęcia przez klienta miejsca powinien być im wręczony ów pager restauracyjny. Powinni oni również być poinformowani o tym jak funkcjonuje dany pager restauracyjny oraz w jakich sytuacjach mają go używać. Oczywiście przy używaniu takiego urządzenia chcemy uniknąć fałszywych wezwań przez, chociażby dzieci klientów. Powinna to być jedna z zasad, aby dzieci nie miały bezpośredniego dostępu do tego pagera gastronomicznego. Takie wezwania byłby tylko ogromnym utrudnieniem pracy dla kelnerów i niepotrzebnym zamieszaniem w pracy. Ten przywoływacz klienta ma w końcu ułatwić pracownikom funkcjonowanie restauracji, a nie utrudniać. Niestety nadmiernego użytkowania pagera przez dorosłych klientów nie da się powstrzymać i tutaj jedynym wyjściem z sytuacji jest cierpliwość do gościa restauracji. W sytuacji, gdy pager gastronomiczny rozładuje się bądź ulegnie uszkodzeniu jesteśmy zmuszeni jedynie przeprosić naszego gościa i wręczyć mu nowy egzemplarz. Szczęściem jest, że taki pager restauracyjny wytrzymuje naładowany do dwóch, a nawet trzech tygodni! Sprawia to, że jest praktycznie bezobsługowym, poręcznym i bardzo przydatnym przyrządem.
Często będąc w barze ze znajomymi świętując jakąś okazję, męczy ciągłe wstawanie do braku po przekąski bądź też kolejne trunki alkoholowe lub też bezalkoholowe. Pager restauracyjny może wszystko ułatwić. Wręczenie jednego takiego urządzenia na stolik rozwiąże wiele problemów w lokalu. Goście będą zadowoleni, ponieważ jedyne co będą musieli robić, aby coś dokupić do rachunku będzie jedno kliknięcie. Pracownik lokalu odbierze zamówienie zaraz po sygnale. Pager gastronomiczny powinien być podpinany bezpośrednio pod klienta nazwisko i pod dany stolik, aby uniknąć problemów z płatnościami. Rozważną opcją też będzie stworzenie limitu na jedno urządzenie po to, aby nie doszło do sytuacji, gdy gość lokalu nie ma wystarczających środków, aby zapłacić. Kolejną pozytywną cechą tego pagera jest to, że zminimalizuje kolejki do baru i sztuczny tłum w lokalu. Pager restauracyjny pomoże w lepszym zagospodarowaniu miejsca. Brzmi absurdalnie? Przestrzeń, którą normalnie użylibyśmy jako strefę dla klientów baru możemy bezproblemowo przeznaczyć chociażby na scenę karaoke lub na parkiet taneczny. Kolejnym kłopotem może być kwestia zgubienia pagera podczas zabawy. Pager restauracyjny powinien być przytwierdzony na stałe do stolika gości za pomocą linki. Ewentualną opcją jest zawieszenie go nad stolikiem, lecz trzeba pamiętać, żeby nie był on zbyt wysoko, żeby żaden z gości nie miał trudności z użyciem go.
Podsumowując, masz tłok w swoim lokalu, a twoi kelnerzy nie wyrabiają się z odbieraniem zamówień? Zostało nam tylko pogratulować sukcesów oraz zaproponować nasz produkt, który usprawni działanie twojego lokalu. Nasz pager gastronomiczny to niewielkie urządzenie, które informuje kelnerów o złożonym zamówieniu. Sygnał z pagera sygnalizuje o chęci złożenia zamówienia bądź zażalenia przez klienta. Oczywiście urządzenie to może być wykorzystywane na wiele sposobów. Kolejnym sposobem, jaki możemy zasugerować jest dla waszego dostawcy. W momencie pojawienia się kolejnego zamówienia pager gastronomiczny zacznie wibrować i wydawać dźwięki, dzięki czemu dostawca wykonując inne czynności podczas swojego dnia pracy zostanie niezwłocznie poinformowany o nowym zadaniu. Pager restauracyjny lub też przywoływacz klienta to jedno z bardziej użytecznych urządzeń w lokalu, które nigdy nie zawiedzie, a tylko zaskoczy jak dobrze to działa!