Pager gastronomiczny

Popraw wydajność swojej restauracji i zapewnij porządek w wydawaniu swoich popisowych dań.

Pager restauracyjny

Lokale gastronomiczne w dobie pandemii nie mogły narzekać na nadmiar klientów i zbyt wysokie zarobki, więc obecnie wiele z nich chciałoby nadrobić stracony czas. Właściciele barów i restauracji wprowadzają zatem coraz to nowe i bardziej oryginalne udogodnienia, aby zwiększyć zainteresowanie swoją działalnością i przyciągnąć konsumentów. Czas serwowania posiłków oraz obsługa klienta to jedne z najważniejszych elementów. Żaden klient nie lubi zbyt długo czekać na zamówione dania, a opieszałość kelnerów może czasem doprowadzić do dużego zdenerwowania. Jak temu zaradzić? Ciekawym rozwiązaniem są pagery gastronomiczne, które ostatnio cieszą się sporą popularnością i zostały już wprowadzone w wielu miejscach.

Jak działa taki pager? Na podobnych zasadach co pager biznesowy. Jest to niewielkie, kompaktowe i mobilne urządzenie, które alarmuje daną osobę, że ktoś próbuje z nią nawiązać kontakt. W przypadku restauracji, pizzerii czy barów szybkiej obsługi pager restauracyjny ma za zadanie poinformować klienta, że jego zamówienie jest już gotowe do odbioru. Wprowadza to ład i porządek w lokalu, gdyż konsumenci oczekujący na realizację zamówień mogą wygodnie usiąść przy stolikach, nie tworząc sztucznego tłoku przy ladzie i tym samym nie utrudniając składania zamówień nowo przybyłym. Przywoływacz restauracyjny jest alternatywą dla stojaków z numerkami kładzionymi na stołach, aby były widoczne dla obsługi zmierzającej z zamówieniem dla konkretnej osoby.

Pagery mają ułatwić pracę restauracji, ale także przynieść większe korzyści dla klientów, bo obsługa, która nie będzie zajęta donoszeniem posiłków do stolików może spożytkować ten czas na szybsze wykonywanie dań lub przyjmowanie nowych zamówień. Tego typu urządzenia sprawdzają się najlepiej w lokalach o dużych metrażach, gdzie zawołanie klienta byłoby niemożliwe. Często latem restauracje rozkładają swoje ogródki piwne na zewnątrz lokalu, aby goście mogli korzystać ze świeżego powietrza. W takich sytuacjach także pager się przyda. Ponadto, niektóre restauracje mają stoliki na wyższym poziomie, aniżeli kontuar do składania zamówień. Nieustanne bieganie kelnerów po schodach z tacami pełnymi jedzenia byłoby niewygodne, męczące i niebezpieczne. Łatwiej jest, gdy pojedynczy klienci przychodzą w wyznaczonym czasie po swoje zamówienia, niż gdy jeden pracownik musi co chwilę coś zanosić do stolika, bo zmęczony kelner może pomylić zamówienia.

Używanie urządzenia przywołującego jest bardzo proste. Pracownik lokalu wręcza go klientowi bezpośrednio po przyjęciu zamówienia. Gość udaje się z pagerem do stolika i tam oczekuje na realizację. Kiedy danie jest gotowe do odbioru pager zaczyna wydawać piskliwy dźwięk, który można bez trudu usłyszeć nawet w wyjątkowo gwarnym pomieszczeniu. Konsument udaje się do miejsca odbioru jedzenia, zaś pager oddaje pracownikowi restauracji. To prosta i nieskomplikowana technika obsługi klientów, która zapewnia większą wydajność i ekonomikę pracy. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom restauracyjnym i barowym posiłki są wydawane bardziej sprawnie, a to z kolei daje możliwość obsłużenia większej ilości osób danego dnia.

Kiedy przydaje się pager gastronomiczny i do czego służy?

Branża gastronomiczna jest jedną z najsprawniej działających i najbardziej obleganych przez klientów. Dzieje się tak dlatego, że potrzeba jedzenia wynika z fizjologii każdego człowieka, a w dzisiejszych czasach bardzo wiele osób jest skupionych na rozwoju swojej kariery, więc nie ma czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków. Szybki lunch, rodzinne wyjście do pizzerii czy obiadokolacja zjedzona podczas spotkania biznesowego w lokalu serwującym jedzenie, to dla wielu codzienność. Restauracje nastawione na obsługę coraz większej ilości klientów także powinny iść z duchem czasu i zainwestować w najnowocześniejsze rozwiązania. Właściciele tych obiektów mogą np. zamówić pagery gastronomiczne, a tym samym odciążyć nieco załogę i przyciągnąć nowych klientów. O jakich urządzeniach mowa?

Pagery znane są od dawna. To niewielkie urządzenia wykorzystujące sygnały dźwiękowe i tzw. flash, aby przykuć uwagę posiadacza takiego sprzętu. W biznesie mogą np. przypominać o ważnych spotkaniach. W barze lub restauracji pager pełni nieco inną rolę, choć działa na tych samych zasadach. Pager restauracyjny ma za zadanie poinformować klienta czekającego na zamówienie, że dania już na niego czekają w miejscu, gdzie wydawane są posiłki. Konsument może zatem podejść do kontuaru i zabrać jedzenie, a urządzenie oddać osobie obsługującej. Dla niektórych klientów taki przywoływacz restauracyjny to prawdziwa nowość, ale można się do takiego systemu bardzo szybko przyzwyczaić. Z punktu widzenia przeciętnego klienta być może nie jest to widoczne, ale stosowanie pagerów znacznie przyspiesza pracę lokalu gastronomicznego, ponieważ jego pracownicy, zamiast biegać między stolikami, mogą wykonywać w tym czasie inne zadania. W niektórych lokalach zdarza się tak, że zatrudniona kadra nie została oddelegowana do konkretnych zadań, ale każdy z pracowników musi robić wszystko. Jeśli skład jest okrojony, pracownicy mogą bardzo długo przygotowywać zamówienia i wówczas klienci się skarżą. Wprowadzenie pagerów pomoże w pewnym stopniu wyeliminować ten drażniący problem.

Innowacyjne pagery mają spory zasięg, więc sprawdzą się nawet w dużych lokalach, składających się z kilku pomieszczeń oraz posiadających stoliki na zewnątrz. Czasem restauracje mieszczą się na kilku kondygnacjach. W takich przypadkach również lepszym rozwiązaniem jest to, aby klienci bezpośrednio odbierali swoje zamówienia przy użyciu pagera. Dzięki niemu w strefie zamawiania i odbioru nie ma ciągłego tłoku, tylko ruch rozładowywany jest równomiernie. Właściciele restauracji mogą zamawiać pagery z personalizacją według własnych wytycznych. Na urządzeniu można umieścić logo lokalu lub jakiś znaczący symbol. Będzie to miało również charakter reklamowy i wyglądało bardziej profesjonalnie. Z przywoływaczy korzystają zwykle duże obiekty, które obsługują dziennie dziesiątki klientów, ale nawet w małym, kameralnym lokalu gastronomicznym będzie to miało swój urok. Każdy, kto jest zainteresowany wprowadzeniem u siebie obsługi za pomocą pagerów, powinien koniecznie wejść na stronę przywolywaczeklientow.pl.

Dlaczego warto zakupić pager restauracyjny?

Dlaczego warto zakupić pager restauracyjny?

W obecnych czasach pojawia się coraz więcej lokali gastronomicznych, w których stosowane są pagery gastronomiczne. Dzięki nim usprawniona jest obsługa klienta. Ponadto poprawia się efektywność pracy kelnerów. Dlatego coraz więcej restauracji decyduje się na kupno...

czytaj dalej
Pager przywoławcz

Pager przywoławcz

Pager gastronomiczny jest bardzo przydatny w wielu restauracjach. To bardzo wygodne urządzenie, które stosowane jest przeważnie w samoobsługowych lokalach gastronomicznych. Warto dowiedzieć się, jaki powinien być pager restauracyjny. Czym jest pager gastronomiczny?...

czytaj dalej
Jak zwiększyć wydajność restauracji?

Jak zwiększyć wydajność restauracji?

Personalizowane przywoływcze klientówPopraw wydajność swojej restauracji i zapewnij porządek w wydawaniu swoich popisowych dań.Jak zwiększyć wydajność restauracji? Wydawanie posiłków w restauracjach i innych punktach serwujących jedzenie to czasem spory kłopot dla...

czytaj dalej
Do czego służą pagery gastronomiczne?

Do czego służą pagery gastronomiczne?

Pager gastronomicznyPopraw wydajność swojej restauracji i zapewnij porządek w wydawaniu swoich popisowych dań.Do czego służą pagery gastronomiczne? Choć dla laika pojęcie "pager restauracyjny" może brzmieć co najmniej dziwnie, to jednak jest to nieskomplikowane i...

czytaj dalej
Czy pager restauracyjny to dobry pomysł?

Czy pager restauracyjny to dobry pomysł?

Personalizowane przywoływcze klientówPopraw wydajność swojej restauracji i zapewnij porządek w wydawaniu swoich popisowych dań.Czy pager restauracyjny to dobry pomysł? W dobie wszechobecnej cyfryzacji oraz innowacyjnych technologii każdy poszukuje optymalnego...

czytaj dalej